Η Μήλος

milos
Απίστευτες κι όμως πραγματικές, οι παραλίες της Μήλου είναι αδιαπραγμάτευτα οι πιο ιδιαίτερες παραλίες σε ολόκληρο το Αιγαίο! Τόσο ο μοναδικός σχηματισμός τους όσο κι οι γαλάζιες θαλάσσιες σπηλιές τους, αλλά και τα βράχια ύψους μέχρι και 10 μέτρων, θυμίζουν κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Μόνο εδώ θα βρείτε τόσο μεγάλη ποικιλομορφία στις παραλίες ενός νησιού, που θα νομίζετε ότι κάθε φορά είστε και κάπου αλλού. Αμμώδεις ή με βότσαλα, βαθιές ή ρηχές, κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες, γραφικές ή άγριες.. ό,τι κι αν ψάχνετε, η Μήλος μπορεί να σας το προσφέρει!
Μερικές από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε στο νησί είναι:
 1. Σαρακίνικο
 2. Φυριπλάκα
 3. Τσιγκράδο
 4. Φυροπόταμος
 5. Παλιοχώρι
 6. Αχιβαδόλιμνη
 7. Θειωρυχεία
 8. Αγία Κυριακή
 9. Παπάφραγκας
 10. Πλάθιενα
 11. Αλογόμαντρα
 12. Προβατάς
 13. Άγιος Σώστης
gastronomiaΗ Μήλος, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι ένα νησί στο οποίο έχουν κατοικήσει πολλοί λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Φοινίκων, των Δωριέων, των Αθηναίων, των Κρητικών, καθώς και των Ρωμαίων. Ο καθένας συνέβαλε κι έδωσε την πινελιά του στη γαστρονομία της Μήλου, κάνοντας έτσι τα παραδοσιακά πιάτα της ακόμα πιο νόστιμα.

Κυρίαρχο ρόλο στη γαστρονομία της Μήλου παίζει ο ντοματοπελτές ή πελτές, ο οποίος αποτελεί τη βάση για πολλά από τα πιάτα του νησιού, όπως το κατσικάκι στη γάστρα, αλλά και μία από τις βασικές αλοιφές που θα σας προσφερθεί στα ταβερνάκια μαζί με το ψωμί σας.

Επιπλέον, η Μήλος έχει πολύ ισχυρή κτηνοτροφία, αφού τα αιγοπρόβατα στο νησί ξεπερνούν σε αριθμό τα 12.000, τροφοδοτώντας έτσι ένα μεγάλο μέρος των γαλακτοκομικών αναγκών του νησιού. Το διασημότερο και πλέον παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν είναι το Μηλέικο τυρί, το οποίο ωριμάζει στις σπηλιές του νησιού, έχει πλούσια γεύση και θυμίζει παρμεζάνα. Με αυτό το τυρί φτιάχνονται και τα φημισμένα πιταράκια Μήλου, δηλαδή τυροπιτάκια με κρεμμύδι και μυρωδικά.

Τέλος, από τη γαστρονομική πανδαισία του νησιού δεν θα μπορούσε να λείπει το επιδόρπιο, το οποίο δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που ονομάζεται «Κουφέτο» Μήλου. Η ονομασία του γλυκού μαρτυράει τη γεύση του, αφού παράγεται από κολοκύθα, μέλι και αμύγδαλα, συστατικά τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι γεύεται κανείς πραγματικό κουφέτο. Γι’ αυτό και θεωρείται γλυκό του γάμου και προσφέρεται πάντα στα νιόπαντρα ζευγάρια για να έχουν γλυκιά ζωή.
Υπαπαντή του ΧριστούΟι Παλαιοχριστιανικές Κατακόμβες της Μήλου, χάρη στις οποίες ανακηρύχθηκε Ιερή Νήσος, είναι το αρχαιότερο και σημαντικότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Βρίσκονται στην Τρυπητή και αποτελούν ένα αξιοθαύμαστο, δαιδαλώδες σύστημα σπηλαίων περίπου 180 μέτρων. Ήταν ο τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Από εκείνη την εποχή και έπειτα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 140 εκκλησίες και ξωκλήσια σε διάσπαρτα σημεία του νησιού, τα οποία δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορική Ιερή πλευρά του μαγευτικού αυτού νησιού.

Μερικές από τις εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:
 • Παναγία του Κήπου
 • Κοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιος Χαράλαμπος
 • Άγιος Νικόλαος
 • Αγία Παρασκευή
 • Παναγία των Ρόδων
 • Υπαπαντή του Χριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα
 • Παναγία Τουρλιανή
 • Παναγία Πορτιανή
Υπαπαντή του Χριστού Υπαπαντή του Χριστού ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥΡΛΙΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥΡΛΙΑΝΗ                                                                                                                        
ΜΟΥΣΕΙΑΣτην ιστορία της Μήλου, όπως καταγράφεται, έχουν κατοικήσει τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί πολιτισμοί συμπεριλαμβανομένων των Φοινίκων, των Δωριέων, των Αθηναίων αλλά και των Ρωμαίων. Κατά την παραμονή των λαών αυτών στο νησί, δημιουργήθηκαν αγάλματα κι άλλα μνημεία, τα οποία έχουν κατανεμηθεί και διατηρηθεί σε πέντε διαφορετικά μουσεία του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα διασημότερα αγάλματα του κόσμου, είναι η Αφροδίτη της Μήλου, η οποία αγοράστηκε από τη Γαλλία για ένα πολύ μικρό ποσό την περίοδο του 1821, και τώρα δεσπόζει σε περίοπτη θέση στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου.

Τα πέντε ιστορικά μουσεία της Μήλου που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι:
 • Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο Μήλου
 • Λαογραφικό Μουσείο Μήλου
 • Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου
 • Ναυτικό Μουσείο Μήλου
ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ